Guidningar

Varför ringmärker man fåglar och hur går det egentligen till? Hur gammal är Långe Jan och varifrån kommer namnet?

 

Verksamheten på Ölands södra udde väcker många frågor och dessa besvaras bäst på plats mitt ute i den vackra och fascinerande öländska naturen! Vi tar emot svensk- eller engelskspråkiga guidegrupper av alla storlekar och intresseinriktningar.

 

Flera olika former av guidningar erbjuds av både fågelstationen och naturum.

Ringmärkningsguidning

En fantastisk möjlighet att lära mer om fåglar och fågelforskning! Vi visar hur ringmärkningen går till samt hur fällor och fångstanordingar fungerar. Vi berättar om verksamheten och om forskningsresultat som uppnåtts. Visste du t.ex. att här årligen fångas 15.000-25.000 fåglar och att vi genom fångsten kan följa variationer i fågelpopulationernas storlek. Återfynd av ringmärkta fåglar ger oss kunskap om vart och hur våra fåglar flyttar, hur gamla de blir och mycket annat. Guidningen tar ca 30-45 min. Guiden kommer att tala svenska eller lättförstådd engelska. 

 

Pris 75 kr/vuxen, 55 kr/barn (t.o.m. åk. 3 gymnasiet). Minimibelopp 350 kr.

Boka ringmärkningsguidning 

 

Ottenbymorgon

Följ med oss bland nät och fällor under en härlig morgon på Ölands södra udde – en perfekt present till den naturintresserade! Ni anländer till fågelstationen kl 06:45 och får under ett par timmar hjälpa till med både fågelfångst och ringmärkningsarbete. Frukost intas kl 09.00 på uddens restaurang Fågel Blå. Kl 10.00 följer ni med naturumpersonalen på en Ottenbyguidning och får där höra mer om naturen, kulturen och historien på udden och fyrbyn. Självklart tittar ni också på uddens alla sälar! Efter guidningen, ca kl 11:00, avslutas morgonen med ett fritt besök i Sveriges högsta fyr, Långe Jan.

 

Pris (inkl. frukost): 750 kr/vuxen, 300 kr/barn.

Boka Ottenbymorgon

 

Fördjupad skolguidning

För grundskolor som vill fördjupa sitt besök på Ölands södra udde rekommenderar vi ett paket som tar 1,5-2,5 timmar i anspråk. Förutom besöket på fågelstationen ingår också guidad rundvandring med lånekikare på udden, besök och aktivitet på naturum samt, om man vill, besök i Långe Jan. Denna guidningsform ges under vår (mitten av april till mitten av juni) och tidig höst (slutet av augusti samt september). Grupper (max 45 barn) kan tas emot från kl 10.00. 

 

Pris: max 55 kr/barn, 95 kr/vuxen, beroende på överenskommet innehåll. Mer info hittas på naturums hemsida.

Boka skolguidning

 

Notera att också naturum erbjuder andra guidningsformer här i området (både natur och kultur). Se naturums guidningserbjudanden.